Doksaal

God de Vader

Dit schitterend volbarokke doksaal met drie opengewerkte arcaden in contrastrijk wit en zwart marmer wordt beheerst door het imposante beeld van God de Vader.

Aan dit doksaal werkten zowel Brugse als Antwerpse kunstenaars. Voor Brugge noemen we ontwerper Cornelis Verhouve, steenkapper Jan Blomme en beeldsnijder Jakob Berger; de geelkoperen deuren in Lodewijk XVI-stijl komen uit het Antwerps atelier van Wierick Somers.

Het bekronende beeld van God de Vader of “Sint-Salvator” werd gemaakt door Artus Quellinus de jonge uit Antwerpen. Het expressieve gelaat met weelderige baard en krullend haar, samen met de dynamiek van het theatrale handgebaar en de fors opwaaiende mantel verwijzen naar de Barok. Dit werk werd duidelijk geïnspireerd door de Hellinistische Laocoön-groep en door de “Mozes” van Michelangelo. Het is terecht de trots van de kathedraal én van de Antwerpse beeldhouwersschool uit de baroktijd.

Het doksaal, momenteel opgesteld tegen de westwand van de middenbeuk stond oorspronkelijk als afsluiting tussen de middenbeuk en het hoogkoor. In 1935 verplaatste men dit doksaal naar zijn huidige plaats. Het wordt algemeen beschouwd als één van de mooiste doksalen uit de hoogbarok.

© 2021 Sint-Salvatorskathedraal Brugge