Retabel van de Heilige Anna

Zijluiken met taferelen uit het leven van de H. Hubertus en de H. Lucia

Neogotische kast

Het retabel stelt het Maagschap van de H. Anna voor waarmee men de uitgebreide familie van Jezus bedoelt, via de vermeende huwelijken en daarmee samenhangende verwantschappen van zijn grootmoeder, de heilige Anna. De Heilige Maagschap vormde in de 15de en de 16de eeuw een geliefd thema in de schilder- en beeldhouwkunst, vooral in Duitsland en de Nederlanden.

Beneden in een gotische zetel zit Sint-Anna die volgens de overlevering driemaal gehuwd zou geweest zijn. Naast haar ouders (Stolanus en Emerencia) worden haar drie echtgenoten (Joachim, Cleophas en Salome) afgebeeld. Verder haar zuster (Hismeria) en haar afstammelingen, onder wie Elisabeth en haar zoontje de H. Johannes de Doper.

Ook de Heilige Jozef en zelfs de Heilige Servaas in bisschopskledij vinden we hier terug. Deze laatste is één van onze eerste missionarissen uit de vierde eeuw na Christus en was volgens de legende verwant met Jezus.

Achter de troon staan in een wijdvertakte boom de drie dochters van de H. Anna en hun familie met centraal Maria en Kind. De achtergrond van het bovenste gedeelte bestaat uit opengewerkte pseudo-glasramen met blauwe achtergrond. Stilistisch zien we een overgang tussen gotiek en renaissance.

De geschilderde zijluiken (olieverf op hout, Jan Puseel, 1533) in een gouden renaissance architectuur tonen links taferelen uit het leven van de Heilige Hubertus en rechts gebeurtenissen uit het leven van de Heilige Lucia. Op de achterkant vier heiligen: Amandus, Eleutherius, Norbertus en Gillis.

© 2024 Sint-Salvatorskathedraal Brugge